“تروریسم” ، “عملیات تروریستی” و “تروریست” واژه های ترسناکی هستند که مردم عادت دارند هر روز یا حداکثر هفته ها از طریق رسانه ها به آنها گوش دهند. در گذشته ، هنگامی که اخبار فوری در جهان نمی توانست به طور گسترده توسط عموم مردم دنبال شود
و فرصت کمتری برای تخریب و جنایت علیه توده ها و اموال در سراسر جهان وجود داشت ، دامنه آثار عملیاتی و روانی “تروریسم” “بسیار باریک تر بود البته فیلم های کمتری در این باره ساخته شده است ،
اما امروز وقتی سرتان را برمی گردانید ، عملیات تروریستی دیگری رخ داد و چندین نفر کشته شدند و البته تولید چنین فیلم هایی که از دهه ۱۹۹۰ به طرز عجیبی رونق گرفته است. بزرگ شده
البته به دلیل ماهیت موضوع تروریسم ، اکثر فیلم هایی که با این موضوع در دنیای سینما ساخته می شوند اکشن و ماجراجویی هستند و تقریباً اکثر آنها سابقه چندانی ندارند و بنابراین جایگاه چندان چشمگیری در سینما پیدا نمی کنند.
در حقیقت آنچه که برای یک طرف تروریسم است برای طرف دیگر مبارزه برای انقلاب نام دارد. در اینجا میخواهیم ۱۰ فیلم جذاب درباره تروریسم را به شما معرفی کنیم؛ توجه داشته باشید که محتوای هیچیک از فیلمهای زیر مورد تایید و یا رد ما نیست و این لیست صرفا به دلیل جنبه سینمایی تهیه شدهاست.
لیست بهترین فیلمهای تروریستی
بلوند اتمی (Atomic Blonde)
- محصول: ۲۰۱۷
- کارگردان: دیوید لیچ
- بازیگران: شارلیز ترون، جیمز مکآووی، سوفیا بوتلا
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۸%
دیوید لیچ از کارگردانان «جان ویک» (John Wick) بعد از موفقیتهای چشمگیر آن فیلم تصمیم گرفت همان حسوحال را در دنیایی نسبتا متفاوت اجرا کند. در اینجا شارلیز ترون نقش کیانو ریوزِ ماجرا را ایفا میکند، منتهی او یک جاسوس است و نه یک آدمکش حرفهای. اینکه برای چه کسی جاسوسی میکند یا کجا و چرا به این اعمال دست میزند کاملا مشخص نیست چون فیلم پر است از پیچ و خمها و غافلگیریها و رو دست زدنها. ولی فرای همهی اینها، بلوند اتمی یک تریلر جاسوسی نفسگیر است که صحنههای اکشن تماشایی و دلچسبی مقابل چشمان تماشاچی ردیف میکند.
شارلیز ترون به منظور آماده شدن برای این نقش با هشت مربی مختلف تمرین کرد تا از پس صحنههای مبارزهی سخت و پرتنش فیلم بر بیاید. او همچنین با کیانو ریوز که مشغول تمرین برای قسمت دوم جان ویک بود تمریناتی انجام داد. صحنههای مبارزهی بلوند اتمی به قدری جدی بود که دو تا از دندانهای شارلیز ترون حین فیلمبرداری شکست.
سختیهای این فیلم به همینجا ختم نشد و دیگر ستارهی بلوند اتمی یعنی جیمز مکآووی هم که سر فیلم «گسست» (Split) یک دستش را شکسته بود، مجبور شد تمام صحنههای مبارزهی فیلم را با دست شکستهاش اجرا کند.
گویا شارلیز ترون برای ساخته شدن این فیلم حسابی وقت و انرژی گذاشته و ۵ سال به دنبال عملیاتی شدن آن بوده. او طی مصاحبههایی گفت که موفقیت فیلم «مد مکس: جادهی خشم» (Mad Max: Fury Road) به او کمک کرد تا فرآیند ساخته شدن بلوند اتمی زودتر شروع شود و آن را به جریان بیندازد.
روزهای صفر (Zero Days)
الكس گیبنی از آن دست مستندسازان آمریكایی است كه حسابی به سیاستهای كشور خودش در قبال دیگر كشورها معترض است و اگر سوژهای گیر بیاورد كه بتواند در آن رفتارهای مداخله جویانه، بیرحمانه یا اشتباه كشورش را رسوا كند حتما به سراغ ساخت مستندی از آن خواهد رفت.
گیبنی برای تازهترین مستندش به سراغ علمی رفته كه پیشرفتهای فناوری باعث قدرتمند شدن هر چه بیشتر آن شده و طبق پیشبینی گیبنی و البته بسیاری از آیندهپژوهان در آینده نوع جدیدی از تروریسم را بنا خواهد نهاد.
تروریسم مدرنی كه ابزار آن دیگر در حوزه زمین و خاك و هوا نیست و قدرت تخریب آن در فضای سایبری و هر چیز وابسته به آن است. او برای اثبات عملیاتهای خرابكارانه دولت آمریكا و تهدیدی كه اینگونه رفتارهای كشورش میتواند بر امنیت مردم جهان در سالهای آینده بگذارد به سراغ موضوعی رفته كه یك پای آن ایران است.
فیلم های پیشنهادی: بهترین فیلم های کاراگاهی
ماجرای ویروس «استاكس نت» كه برای خرابكاری در نیروگاههای اتمی ایران توسط آمریكا و اسرائیل منتشر شد و بر اثر یك اشتباه احمقانه به جز ایران بسیاری از كشورهای دیگر دنیا را هم آلوده كرد.
ویروسی فوق حرفهای كه بدون نیاز به دستور مشخصی از مبدا خودبهخود میتواند با هوش مصنوعی عملیات مورد نظرش را از صفر تا صد انجام دهد. «روز صفر» مستندی است خوش ساخت، خوش ریتم، صریح و با جزئیاتی بسیار دقیق و جامع. در حقیقت گیبنی به بهانه این ویروس در پی بحث درباره سلاح جدید و بسیار خطرناكی است كه كم كم كشورهای دنیا در حال تجهیز شدن به آن هستند؛
سلاحی كه میتوان به وسیله آن مهمترین و حساسترین مراكز استراتژیك یك كشور را كه وابسته به فضای سایبری هستند نیست و نابود كرد. نكتهای كه قریب به اتفاق مصاحبهشوندگان در این مستند مستقیم یا تلویحی به آن اذعان دارند. در حقیقت این مستند قصد دارد زوایای پنهان و قدرتمند تروریسم سایبری را به زبانی بسیار سادهتر به مخاطب خود ارائه دهد و البته این كار را با بیرحمی تمام انجام میدهد.
به همین دلیل است كه دیدن «روز صفر» هم بسیار پرفایده است و هم بسیار ترسناك. خود گیبنی هم در بخشی از مستند به این موضوع اشاره میكند كه تا زمان رخ دادن فاجعه هیروشیما و ناكازاكی كسی بمب اتم را بهعنوان یك سلاح مخرب به رسمیت نمیشناخت و حالا با توجه به تجربه تلخ جنگ جهانی دوم قبل از اینكه فاجعهای در جهان رخ دهد باید تروریسم سایبری را جدی گرفت و برایش قوانین جهانی وضع كرد.
هویت بورن (The Bourne Identity)
- محصول: ۲۰۰۲
- کارگردان: داگ لیمن
- بازیگران: مت دیمون، فرانکا پوتنته، برایان کاکس
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۳%
سه فیلم اول بورن واقعا آثار محشر و درجهیکی هستند که از تماشای چندبارهاشان سیر نمیشویم. مت دیمون نقش جیسون بورن را ایفا میکند، یک آدمکش و جاسوس فوقالعاده که دچار فراموشی شده و حالا طی سه فیلم تلاش میکند تا قطعات پازل ذهنش را کنار هم بگذارد و تصویر کاملی از اتفاقاتی که در گذشتهاش افتاد بسازد. قسمت اول فیلم از بقیه درگیرکنندهتر است و بیننده را تا دقیقهی آخر هیجانزده نگه میدارد و شما را وادار میکند تکههای مختلف معما را کنار هم بگذارید. در قسمت اول کمترین اطلاعات را دربارهی بورن و پروژهی مخوف پشت پردهی او داریم و حسوحال پرتعلیق فیلم حسابی به بینندهاش میچسبد.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید نام جیسون بورن با الهام از یک شخصیت واقعی برداشته شده؛ انسل بورن. انسل بورن واعظی در رُد آیلند بود که به عنوان اولین مورد فراموشی اینچنینی در تاریخ ثبت شد. یک روز سال ۱۸۸۷ انسل بورن به طور کامل فراموش کرد که چه کسی است، در پنسیلوانیا زندگی جدیدی شروع کرد و نام براون را روی خودش گذاشت و یک خواروبارفروشی باز کرد. سه ماه بعد یک روز از خواب بیدار شد و نه تنها زندگی قبلیش را کاملا به یاد آورد و فهمید که انسل بورن است، بلکه تمام مدتی را که به عنوان براون زندگی میکرد از یاد برد. لازم به گفتن نیست که چقدر از بودن در پنسیلوانیا متعجب شد.
فیلم های پیشنهادی: بهترین فیلم های سیاسی جهان
جنگهای كثیف (Dirty Wars)
جرمی اسكاهیل روزنامهنگاری است كه در بخش امنیت ملی یكی از مجلات مهم آمریكا مشغول بهكار است. او در سال ۲۰۱۰ تحقیقاتی درباره چند عملیات بودار آمریكاییها در افغانستان آغاز كرد كه منجر به افشای ماهیت یك گروه مزدور و آدمكش آمریكایی شد. گروهی كه تا پیش از لو رفتن مدتها و به شكل مخفیانه مشغول ترورهای هدفمند در بسیاری از مناطق آفریقا و آسیا مثل افغانستان، سومالی و یمن بودند.
اسكاهیل بدون هیچگونه خود سانسوری انتشار مرحله به مرحله سلسله مقالاتی از مشاهدات و تحقیقاتش را درباره عملیاتهای نظامی سؤال برانگیز آمریكاییها كه منجر به كشته شدن مردم عادی فراوانی میشد آغاز كرد. تحقیقات او كم كم آنقدر حساسیت برانگیز شد كه مقامات نظامی آمریكا را وادار به واكنش كرد.
آنها ابتدا همه گزارشهای او از مناطق مختلف را تكذیب كردند، ولی وقتی با اسناد اطلاعات محكم و غیرقابل انكار اسكاهیل مواجه شدند شروع به تهدید كردن او كردند. برخی رسانهها نیز ترجیح دادند همراه نظامیان شوند و این روزنامهنگار را تخطئه كنند. با این حال اسكاهیل مقالات خود را جمعآوری و آنها را در قالب كتابی به نام «جنگهای كثیف» منتشر كرد. كتابی كه واكنشهای بسیاری را برانگیخت و كار را به جایی رساند كه او اعلام كرد تهدید به مرگ شده است.
در سال ۲۰۱۳ریچارد رولی تصمیم گرفت با حضور اسكاهیل كتابش را تبدیل به فیلمی مستند كند و او نحوه تمام اتفاقات و مصاحبههایش را درآن مستند شرح دهد؛ مستند بسیار خوشساخت و با جزئیاتی كه در آن به شكلی صریح و بیپرده اقدامات تروریستی ارتش آمریكا را برای تأمین منافع خود به تصویر میكشد. این مستند كه مورد توجه بسیاری از علاقهمندان و حتی مردم عادی قرار گرفت نامزد اسكار هم شد.
اسكاهیل با اینكه مجبور است جاهایی در جلوی دوربین نقش خودش را بازی كند، اما بهنظر وقایعی كه شاهد آنها بوده آنقدر هولناك بودند كه از بین رفتن تأثیرشان روی ذهن او به این زودیها امكانپذیر نیست.
اسمارت را بگیر (Get Smart)
- محصول: ۲۰۰۸
- کارگردان: پیتر سیگال
- بازیگران: استیو کارل، ان هاتاوی، آلن آرکین
- امتیاز راتن تومیتوز: ۵۱%
این کمدی استیور کارل شاید به اندازهی سریال منبع اقتباسش ماندگار نباشد، ولی لحظات مفرح و اکشنهای دیوانهواری دارد و زوج استیو کارل و ان هاتاویاش حسابی جواب داده. استیو کارل و بی.جی نواک (از ستارگان و نویسندگان سریال آفیس) با هم روی فیلمنامهی فیلم کار کردند تا شوخیهایش بهتر شود ولی نامشان را در تیتراژ به عنوان بازنویس فیلمنامه نیاوردند.
اسمارت را بگیر یک کمدی اکشن مفرح و سرحال است که با دیدنش هم یاد هجویههای جاسوسی معروف کلاسیک میافتید هم از حسوحال مدرن و بهروزش لذت میبرید.
این فیلم ۱۳۰ میلیون دلار در گیشههای داخلی فروش کرد و در سینماهای خارج آمریکا هم به فروش ۱۰۰ میلیون دلاری رسید که مجموع فروش آن را به ۲۳۰ میلیون دلار میرساند.
سال ۲۰۰۸ اعلام شد که قصد دارند دنبالهای برای اسمارت را بگیر بسازند و استیو کارل، ان هاتاوی و آلن آرکین برای ایفای نقشهایشان بازخواهند گشت. اما گویا استیو کارل از فیلمنامهای که برای قسمت دوم نوشته بودند راضی نبود و علیرغم تمایلش برای ساخت قسمت دوم، اعلام کرد که ترجیح میدهد تا آماده شدن یک فیلمنامهی بهتر صبر کند. ولی هیچوقت چنین اتفاقی نیفتاد و ساخت قسمت دوم تا الان منتفی است.
مونیخ – Munich – ۲۰۰۵

فیلمی براساس عملیات واقعی خشم خدا که اسرائیلیها در پی انتقام گیری به خاطر حمله تروریستی المپیک مونیخ در سال ۱۹۷۲ آن را انجام میدهند و فیلم هم به کارگردانی “استیون اسپیلبرگ” (Steven Spielberg) به یک تریلر سیاسی دیدنی بدل شد. داستان درباره دستگیری و کشتار اعضای گروه تروریستی سپتامبر سیاه است که مسئول کشتار بودند. تنش و فضای رازآلود داستان امضای تریلرهای اسپیلبرگ است و این فیلم هم دست کمی ندارد. فیلمی بیدار کننده که درباره اخلاقیات و انسانیت سؤالات زیادی پرسیده و با خلق شخصیتهای پیچیده مخاطب را سرگرم نگه میدارد.
موسیقی متن “جان ویلیامز” شنیدنی بود و به حق نامزد اسکار شد. زندگی مأمور موساد “اونر کافمن” به خوبی روح انتقام جویی را نشان میداد. اجرای “اریک بانا” (Eric Bana) و “دنیل کریگ” (Daniel Craig) دیدنی بوده و فیلم با تحسین منتقدین به یکی از آثار دیدنی این دهه بدل شد.